Verhalen van studenten EXAMENCOMMISSIE
#3 Ayça


Ayça is 21 jaar en behaalde haar diploma Secundair Onderwijs via de Examencommissie.

Waarom startte je met de Examencommissie?

Ik durf zelf te zeggen dat ik vroeger een echte ‘strever’ was.

Ik volgde aan school de richting Latijn-Wiskunde en probeerde telkens de beste punten te halen. Hierin slaagde ik elke keer opnieuw tot ik in het 3de middelbaar mijn motivatie kwijt geraakte.

Ik tuimelde letterlijk volledig neerwaarts met mijn punten. Het ging slechter en slechter en de motivatie slonk me in de voeten tot ik uiteindelijk zelfs moest veranderen van richting naar Humane Wetenschappen.

Als ik het nu allemaal bekijk, werkte er heel veel mij in het leven tegen: Ik was heel depressief en het ging helemaal niet goed thuis.

Ik bleef maar tuimelen en geraakte er niet bovenop waardoor ik uiteindelijk een C-attest in handen had op het einde van mijn 6de middelbaar.

Ik kon voor mijzelf niet nog een jaar tuimelen en schreef mij onmiddellijk voor de Examencommissie in.

“Als ik het nu allemaal bekijk, werkte er heel veel mij in het leven tegen: Ik was heel depressief en het ging helemaal niet goed thuis.”

Welke richting volgde je en hoe ging dit?

Ik volgde de richting Humane wetenschappen. Het ging volgens mij gemakkelijk gaan maar ik heb er toch anderhalf jaar aan bezig geweest. Ik moest door vrijstellingen maar 3 vakken afleggen: natuurwetenschappen, aardrijkskunde en wiskunde. Die eerste 2 vakken gingen vlot maar wiskunde heeft me zeer veel moeite en tranen gekost. Ik denk dat ik 5 keer aan het examen wiskunde heb deelgenomen maar had toch telkens weer een tekort mede doordat echt alles perfect moest zijn en ik vaak kleine fouten maakte waardoor ik veel punten verloor.

Wat is het verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie?

Het grote verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie voor mij is toch wel de strikte evaluatie. Ze zijn enorm streng, alles moet tot in de puntjes correct zijn en er is niet iets als ‘mild verbeteren’ omdat je jou sterk hebt ingezet. Daarnaast kan je tijdens je examen totaal geen vragen stellen als je een vraag niet begrijpt. Het voordeel is nu wel dat ik me super voorbereid voel voor het Hoger Onderwijs. Ik studeer verpleegkunde, ik voel me minder opgejaagd en meer georganiseerd. Dat leer je in mijn gevoel veel meer als je meedoet aan de Examencommissie.

“Ik studeer verpleegkunde, ik voel me minder opgejaagd en meer georganiseerd. Dat leer je in mijn gevoel veel meer als je meedoet aan de Examencommissie.”

Zou je de Examencommissie aan anderen aanraden?

Ik raad de Examencommissie iedereen aan die zich geen weg verder ziet afleggen in het gewone onderwijs. Let wel op, ik raad de Examencommissie wél af voor de personen die denken dat dit een gemakkelijkheidsoplossing is en hun voeten er aan zullen vegen. Het is namelijk zwaar, heel zwaar!

Op welke manier heb je de Examencommissie aangepakt?

Voor de vakken natuurwetenschappen en aardrijkskunde heb ik zelfstandig gestudeerd met behulp van cursussen en de hulp van medestudenten in de Facebookgroep. Het vak wiskunde was zoals eerder gezegd andere koek. Na vele pogingen was mijn laatste hoop INzicht. Na contact opgenomen te hebben, ben ik bij hen op een eerste gesprek gegaan. Vanaf dat moment voelde ik mij daar goed. De leerkracht Stef heeft mij enorm goed en fijn geholpen. Ik was koppig en dacht dat mijn methodes de beste waren maar hij heeft mij met veel geduld opgevolgd en mij gewezen op mijn fouten zonder mijn eergevoel te krenken. Hij liet me zelfs zien dat ik niet zo dom was en hopeloos als ik toen dacht na zoveel gefaald te hebben en depressief te zijn. Uiteindelijk is het mij gelukt om voor alle vakken te slagen en mijn diploma te behalen.

Wat zijn je vooruitzichten nu?

Ik studeer nu Verpleegkunde aan de Hogeschool en behaal mooie resultaten met een gemiddelde van 14 op 20. Ik werk ervoor om mijn punten zo te houden en mijn Bachelor met glans af te maken. Nadien zou ik mij graag specialiseren in Spoed of Oncologie. Deze zomer leg ik ook examens af bij het Rode Kruis om nadien als hulpverlener op evenementen te staan.  

Ik kan heel eerlijk zeggen dat INzicht en de Examencommissie mijn leven hebben gered.