Verhalen van studenten EXAMENCOMMISSIE
#1 Sofie






Sophie is 17 jaar en behaalde haar diploma Secundair Onderwijs via de Examencommissie.

Waarom startte je met de Examencommissie?

Toen ik 14 jaar was, stopte ik anderhalf jaar met school omwille van gezondheidsproblemen. Hierdoor behaalde ik een C-attest en moest ik bijgevolg mijn jaar overdoen.

Eens de storm van gezondheidsproblemen was gaan liggen, startte ik terug met onderwijs aan een nieuwe school. Ik had moeilijkheden met het terug aanpassen aan het schoolsysteem. Ik kon niet om met de strakke regels en de verplichte aanwezigheden. Elke dag keek ik tegenop het naar de les te gaan. Ik werd ongelukkig op school en zag het helemaal niet meer zitten om nog 2 jaar in het regulier onderwijs te blijven.

Toen iemand me vertelde over het bestaan van de Examencommissie, kreeg ik hoop. Er was dus een manier om te kunnen stoppen met het volgen van onderwijs op school en toch mijn diploma te kunnen halen.

Ik zocht meer informatie op en schreef me onmiddellijk in voor de verplichte infosessie van de Examencommissie. Ik was helemaal overtuigd dat dit de juiste piste voor me was. Daarnaast was het een kans om mijn verloren jaar in te halen; dat is me nu gelukt. Ik heb zelfs eerder mijn diploma dan mijn leeftijdsgenoten.

“Toen iemand me vertelde over het bestaan van de Examencommissie, kreeg ik hoop.”

Welke richting volgde je en hoe ging dit?

Ik studeerde Humane Wetenschappen. In september 2019 startte ik aan de Examencommissie en in februari 2020 legde ik mijn laatste examen af. Ik heb er dus iets minder dan 6 maanden over gedaan om mijn diploma te behalen. Ik heb heel hard moeten werken maar uiteindelijk was ik voor elk examen onmiddellijk geslaagd

Wat is het verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie?

In mijn ogen zijn er amper gelijkenissen tussen het gewone onderwijs en de Examencommissie. Behalve natuurlijk het feit dat je dezelfde leerstof moet kennen. Eigenlijk zijn ze voor mij tegengesteld aan elkaar.

Als ik dan toch een verschil zou moeten zeggen dan is dat de vrijheid die je hebt bij de Examencommissie. Bij de Examencommissie kies je namelijk zelf wat je wanneer wilt studeren. Je kan je dagen indelen op een manier die voor jou het best aansluit. Daarnaast kan je zelf bepalen wanneer je elk examen wilt afleggen. Natuurlijk moet je daarbij rekening houden met de mogelijke examendata.

Een ander belangrijk verschil met het gewoon onderwijs is dat je noch cursusmateriaal noch lessen krijgt. Dat moet je allemaal zelf regelen of uitzoeken. Hoe je de Examencommissie aanpakt, en bijgevolg het behalen van je diploma, ligt dus volledig in je eigen handen. In het gewone onderwijs daarentegen ligt alles zo goed als vast.

Zou je de Examencommissie aan anderen aanraden?

Of ik de Examencommissie al dan niet zou aanraden, hangt hard af van de persoonlijkheid van de leerling. In mijn ogen moet je enkele eigenschappen bezitten om succes te boeken aan de Examencommissie. Zo heb je de nodige zelfdiscipline nodig, moet je goed kunnen plannen, doorzettingsvermogen tonen en voldoende motivatie hebben.

Je hebt enorm veel vrijheid; dat is super. Het is echter wel een valkuil, je moet er goed mee kunnen omgaan. Op dagen dat je het écht niet ziet zitten om te studeren, zal je genoeg discipline moeten hebben om jezelf toch aan het werk te zetten.

Verder is het een ontzettend goede voorbereiding voor hogere studies. Zo leer je zelfstandig werken en omgaan met verantwoordelijkheid.

Een aspect vond ik moeilijk: de isolatie. Doordat ik niet meer naar school ging, was het moeilijker om sociaal contact te houden. Ik moest andere manieren zoeken om onder de mensen te komen. Zo ging ik bijvoorbeeld studeren met andere leerlingen van de Examencommissie in een koffiebar

“Het is een ontzettend goede voorbereiding voor hogere studies. Zo leer je zelfstandig werken en omgaan met verantwoordelijkheid.”

Op welke manier heb je de Examencommissie aangepakt?

Op de eerste plaats stelde ik een haalbare planning op. Die planning hing in mijn kamer op en telkens ik een examen succesvol had afgelegd, kon ik het afvinken. Het gaf me telkens moed om de lijst van examens te zien minderen. Ik heb ook altijd mijn motivatie goed voor ogen proberen houden.

Verder heb ik veel informatie en hulp gevonden in de Facebookgroep van de leerlingen van de Examencommissie. In die groep staan tips en samenvattingen voor alle examens. De samenvattingen zijn gemaakt door leerlingen die ook aan de Examencommissie studeren waardoor ze meestal aansluiten bij de vakfiches van de vakken. Daarnaast kan je je richten tot de groep als je vragen hebt.

Om te studeren gebruikte ik vaak de samenvattingen uit de Facebookgroep in combinatie met Youtube. Eerst twijfelde ik aan de betrouwbaarheid van de samenvattingen. Sommigen dateerden namelijk van enkele jaren geleden. Door zelf de samenvattingen aan te vullen en leerstof op te zoeken, was dit voor mij de ideale voorbereiding voor een examen.

Om aan de Examencommissie te mogen beginnen had mijn mama één voorwaarde: ik moest een vorm van begeleiding hebben. Toen ik hiernaar zocht, ondervond ik dat er bitter weinig initiatieven zijn ter begeleiding van leerlingen van de Examencommissie. Uiteindelijk kwam ik bij een Athena-school terecht. Het informatiegesprek was veelbelovend, ik had het gevoel dat ik echt geholpen zou worden. Ik zou twee dagen per week naar een gespecialiseerde school voor de Examencommissie gaan. Ze zouden mij cursussen bezorgen en doelgerichte lessen aanbieden. Dit bleek te mooi om waar te zijn. In werkelijkheid kwamen de leerkrachten nooit opdagen (of konden ze geen Nederlands) en waren de cursussen knipsels van het internet. Met de directrice was open communicatie onmogelijk, waardoor ik al snel besloot om hiermee te stoppen.

Het grootste deel van de leerstof heb ik dus alleen verwerkt. Alleen voor de vakken natuurwetenschappen en wiskunde volgde ik bijlessen via INzicht. Ik was zeer aangenaam verrast van hun manier van werken. Zowel de lessen als het cursusmateriaal waren duidelijk en aansluitend aan de vakfiches. Ook naast de lessen hielp de leerkracht waar hij kon. Hij stuurde oefeningen en gaf proefexamens gebaseerd op inzages. Dankzij deze bijlessen behaalde ik uitstekende resultaten voor beide vakken. Het was een verademing om zo’n goede hulp te krijgen!

Wat zijn je vooruitzichten nu?

Nu ga ik eerst genieten van een half jaartje vakantie. Na hard te werken, is er nu tijd voor de dingen die ik graag doe. Ook ga ik een maand naar Bristol in Juni. Vanaf september zou ik naar de universiteit te gaan om Criminologie te studeren. Ik ben enorm dankbaar dat ik de kans krijg om deze maanden in te vullen op de manier zoals ik het wil.Â