Verhalen van studenten EXAMENCOMMISSIE
#5 LAURENCE

Laurence is 17 jaar en behaalde haar diploma Secundair Onderwijs via de Examencommissie.

Waarom startte je met de Examencommissie?

De voornaamste reden waarom ik startte met de Examencommissie, is omdat ik een nieuwe uitdaging wou.

Op school behaalde ik steeds zeer goede punten, had een mooie en brede vriendengroep en alle leerkrachten kenden mij. Van het eerste leerjaar tot het vierde middelbaar zat ik steeds op dezelfde school, dus in een zeer vertrouwde omgeving voor mij.

‘Waarom dan veranderen?’ is een vraag die mij regelmatig gesteld werd.

Velen twijfelden aan mijn beslissing. ‘Geen vijfdejaars reis, geen retorica reis, geen retorica bal, wat met sociale contacten, …’

Toch was ik er van overtuigd dat ik deze weg wou inslaan.

Ik verveelde mij heel hard op school, moest amper studeren. Kortom, ik vond het gewoonweg te saai.

Toen ik hoorde van de Examencommissie, zag ik dit als een perfecte kans om een jaartje vroeger te kunnen starten aan de universiteit.

“Ik verveelde mij heel hard op school, moest amper studeren. Kortom, ik vond het gewoonweg te saai.”

Welke richting volgde je en hoe ging dit?

Ik volgde de richting “wetenschappen-wiskunde” aan de Examencommissie.

De keuze voor deze studierichting was voor mij vanzelfsprekend, ik ben namelijk altijd een ‘wiskunde kindje’ geweest en wou deelnemen aan het ingangsexamen geneeskunde. Dit leek mij dan ook de perfecte voorbereiding hiervoor.

Mijn initieel plan was om mijn diploma te behalen in 6 maanden tijd.

Ik startte heel vlot maar voor de vakken ‘Wiskunde 2, Chemie en Fysica’ heb ik toch een paar tegenslagen gekend.

Ook waren mijn ‘nieuwe pogingen’ in de corona periode gepland, waardoor deze werden uitgesteld naar een latere datum.

Ik geef nu toe dat ik het misschien een beetje onderschat heb. Maar ik verloor de moed niet.

Het doel voor mij was om een jaar vroeger te kunnen starten aan de universiteit. Bijgevolg had ik dus nog tijd om mij te herpakken.

De weg naar mijn diploma is dus niet zonder obstakels verlopen, maar heb het wel behaald én zou het zo opnieuw doen.

Wat is het verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie?

Er zijn zoveel verschillen dat je ze eigenlijk amper kunt vergelijken, vind ik persoonlijk.

Een heel groot verschil voor mij was de leerstof dat je moet kennen.

Elke school heeft dezelfde einddoelen die ze zouden moeten behalen zoals wij moeten kennen volgens de vakfiches maar in werkelijkheid gebeurt dat zelden.

Wij moeten de doelen werkelijk van A tot Z kennen terwijl ze op school nogal vaak hoofdstukken schrappen of gewoon de tijd niet hebben om rond te geraken met de leerstof. Het verschil tussen wat mijn vrienden hebben gezien op gewoon onderwijs en ik met de Examencommissie is immens groot.

Daarnaast sta je er grotendeels alleen voor: je hebt geen leerkrachten die je handje vasthouden en je zeggen wat je moet doen, je moet zelf je materiaal samenrapen om te studeren en zelf elke dag de motivatie vinden om aan je bureau te gaan zitten.

Het vraagt dus wel heel wat inspanning om te kunnen slagen.

Zou je de Examencommissie aan anderen aanraden?

Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor de Examencommissie.

Dit is een heel persoonlijke keuze: voor sommigen is het een redding, voor anderen het laatste wat ze zouden willen doen.

Het is toch wel een lastig parcours dus ‘be prepared’ want het komt niet vanzelf, je moet er wel wat voor over hebben.

Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt en zou het zonder twijfel zeker opnieuw doen, ondanks enkele tegenslagen doorheen mijn traject.

Als je eraan denkt om te starten aan de Examencommissie omdat het je een makkelijke uitweg lijkt, dan ben je fout. Doe vooral wat jezelf denkt en voelt, luister niet te veel naar anderen hun mening. Bijna iedereen in mijn omgeving probeerde de Examencommissie uit mijn hoofd te praten en ik ben ongelofelijk blij dat ik niet naar ze geluisterd heb.

Als je dus denkt dat, wat de reden ook mag zijn, dit voor jou de goede oplossing is, zou ik zeggen: ‘Ga er voor!’

“Bijna iedereen in mijn omgeving probeerde de Examencommissie uit mijn hoofd te praten en ik ben ongelofelijk blij dat ik niet naar ze geluisterd heb.”

Op welke manier heb je de Examencommissie aangepakt?

In de zomer van 2019, heb ik mij ingeschreven voor de Examencommissie.

Het eerste wat deed, was al mijn examens inplannen. Plaatsen en datums zijn namelijk beperkt.

Ik heb in het begin dezelfde boeken gekocht zoals op mijn vorige school, zodat ik de ingevulde versies aan een voormalige student kon vragen.

Begin september ben ik beginnen studeren voor mijn eerste examen. Alle examens waren dicht op elkaar gepland dus had ik niet veel ruimte.

Elke dag zat ik aan mijn bureau te studeren.

Mijn initieel plan was om alles alleen te doen, zonder bijlessen. Dit verliep vlot tot mijn laatste examens Chemie, Wiskunde 2 en Fysica. Op deze vakken was ik namelijk niet bij de eerste keer geslaagd. Samen in overleg met mijn mama, besloot ik toch bijles te gaan nemen.

We hebben lang gezocht naar een bijlesbureau specifiek gericht op Examencommissie.

INzicht’ kwam keer op keer tevoorschijn in de Facebookgroep (wat trouwens ook een heel grote hulp is geweest) en hebben toen besloten hier te informeren.

Hun uitstekende cursussen en proefexamens waren eigenlijk DE beste voorbereiding voor mij op de examens van  de Examencommissie.

Daarnaast was er niet enkel ondersteuning tijdens de bijlessen, maar ook thuis, was Stef een grote hulp. Had ik een vraag, stuurde ik hem een berichtje en had ik heel snel een antwoord. Zelfs laat op de dag, stond hij klaar om mij te helpen.

Na een jaar hard werken heb ik eindelijk in juli 2020 mijn diploma wetenschappen-wiskunde behaald.

Ik denk dat dit mij zonder Stef en INzicht niet of minder zou zijn gelukt.

Wat zijn je vooruitzichten nu?

Ik heb 25 augustus 2020 deelgenomen aan het ingangsexamen Geneeskunde. Met heel veel voorbereiding en hulpmateriaal van Stef ben ik dan ook geslaagd.

21 September start ik dus aan de Universiteit, richting Geneeskunde, maar eerst nog een klein maandje genieten!