Verhaal #5 – Laurence

Verhalen van studenten EXAMENCOMMISSIE
#5 LAURENCE

Laurence is 17 jaar en behaalde haar diploma Secundair Onderwijs via de Examencommissie.

Waarom startte je met de Examencommissie?

De voornaamste reden waarom ik startte met de Examencommissie, is omdat ik een nieuwe uitdaging wou.

Op school behaalde ik steeds zeer goede punten, had een mooie en brede vriendengroep en alle leerkrachten kenden mij. Van het eerste leerjaar tot het vierde middelbaar zat ik steeds op dezelfde school, dus in een zeer vertrouwde omgeving voor mij.

‘Waarom dan veranderen?’ is een vraag die mij regelmatig gesteld werd.

Velen twijfelden aan mijn beslissing. ‘Geen vijfdejaars reis, geen retorica reis, geen retorica bal, wat met sociale contacten, …’

Toch was ik er van overtuigd dat ik deze weg wou inslaan.

Ik verveelde mij heel hard op school, moest amper studeren. Kortom, ik vond het gewoonweg te saai.

Toen ik hoorde van de Examencommissie, zag ik dit als een perfecte kans om een jaartje vroeger te kunnen starten aan de universiteit.

“Ik verveelde mij heel hard op school, moest amper studeren. Kortom, ik vond het gewoonweg te saai.”

Welke richting volgde je en hoe ging dit?

Ik volgde de richting “wetenschappen-wiskunde” aan de Examencommissie.

De keuze voor deze studierichting was voor mij vanzelfsprekend, ik ben namelijk altijd een ‘wiskunde kindje’ geweest en wou deelnemen aan het ingangsexamen geneeskunde. Dit leek mij dan ook de perfecte voorbereiding hiervoor.

Mijn initieel plan was om mijn diploma te behalen in 6 maanden tijd.

Ik startte heel vlot maar voor de vakken ‘Wiskunde 2, Chemie en Fysica’ heb ik toch een paar tegenslagen gekend.

Ook waren mijn ‘nieuwe pogingen’ in de corona periode gepland, waardoor deze werden uitgesteld naar een latere datum.

Ik geef nu toe dat ik het misschien een beetje onderschat heb. Maar ik verloor de moed niet.

Het doel voor mij was om een jaar vroeger te kunnen starten aan de universiteit. Bijgevolg had ik dus nog tijd om mij te herpakken.

De weg naar mijn diploma is dus niet zonder obstakels verlopen, maar heb het wel behaald én zou het zo opnieuw doen.

Wat is het verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie?

Er zijn zoveel verschillen dat je ze eigenlijk amper kunt vergelijken, vind ik persoonlijk.

Een heel groot verschil voor mij was de leerstof dat je moet kennen.

Elke school heeft dezelfde einddoelen die ze zouden moeten behalen zoals wij moeten kennen volgens de vakfiches maar in werkelijkheid gebeurt dat zelden.

Wij moeten de doelen werkelijk van A tot Z kennen terwijl ze op school nogal vaak hoofdstukken schrappen of gewoon de tijd niet hebben om rond te geraken met de leerstof. Het verschil tussen wat mijn vrienden hebben gezien op gewoon onderwijs en ik met de Examencommissie is immens groot.

Daarnaast sta je er grotendeels alleen voor: je hebt geen leerkrachten die je handje vasthouden en je zeggen wat je moet doen, je moet zelf je materiaal samenrapen om te studeren en zelf elke dag de motivatie vinden om aan je bureau te gaan zitten.

Het vraagt dus wel heel wat inspanning om te kunnen slagen.

Zou je de Examencommissie aan anderen aanraden?

Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor de Examencommissie.

Dit is een heel persoonlijke keuze: voor sommigen is het een redding, voor anderen het laatste wat ze zouden willen doen.

Het is toch wel een lastig parcours dus ‘be prepared’ want het komt niet vanzelf, je moet er wel wat voor over hebben.

Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt en zou het zonder twijfel zeker opnieuw doen, ondanks enkele tegenslagen doorheen mijn traject.

Als je eraan denkt om te starten aan de Examencommissie omdat het je een makkelijke uitweg lijkt, dan ben je fout. Doe vooral wat jezelf denkt en voelt, luister niet te veel naar anderen hun mening. Bijna iedereen in mijn omgeving probeerde de Examencommissie uit mijn hoofd te praten en ik ben ongelofelijk blij dat ik niet naar ze geluisterd heb.

Als je dus denkt dat, wat de reden ook mag zijn, dit voor jou de goede oplossing is, zou ik zeggen: ‘Ga er voor!’

“Bijna iedereen in mijn omgeving probeerde de Examencommissie uit mijn hoofd te praten en ik ben ongelofelijk blij dat ik niet naar ze geluisterd heb.”

Op welke manier heb je de Examencommissie aangepakt?

In de zomer van 2019, heb ik mij ingeschreven voor de Examencommissie.

Het eerste wat deed, was al mijn examens inplannen. Plaatsen en datums zijn namelijk beperkt.

Ik heb in het begin dezelfde boeken gekocht zoals op mijn vorige school, zodat ik de ingevulde versies aan een voormalige student kon vragen.

Begin september ben ik beginnen studeren voor mijn eerste examen. Alle examens waren dicht op elkaar gepland dus had ik niet veel ruimte.

Elke dag zat ik aan mijn bureau te studeren.

Mijn initieel plan was om alles alleen te doen, zonder bijlessen. Dit verliep vlot tot mijn laatste examens Chemie, Wiskunde 2 en Fysica. Op deze vakken was ik namelijk niet bij de eerste keer geslaagd. Samen in overleg met mijn mama, besloot ik toch bijles te gaan nemen.

We hebben lang gezocht naar een bijlesbureau specifiek gericht op Examencommissie.

INzicht’ kwam keer op keer tevoorschijn in de Facebookgroep (wat trouwens ook een heel grote hulp is geweest) en hebben toen besloten hier te informeren.

Hun uitstekende cursussen en proefexamens waren eigenlijk DE beste voorbereiding voor mij op de examens van  de Examencommissie.

Daarnaast was er niet enkel ondersteuning tijdens de bijlessen, maar ook thuis, was Stef een grote hulp. Had ik een vraag, stuurde ik hem een berichtje en had ik heel snel een antwoord. Zelfs laat op de dag, stond hij klaar om mij te helpen.

Na een jaar hard werken heb ik eindelijk in juli 2020 mijn diploma wetenschappen-wiskunde behaald.

Ik denk dat dit mij zonder Stef en INzicht niet of minder zou zijn gelukt.

Wat zijn je vooruitzichten nu?

Ik heb 25 augustus 2020 deelgenomen aan het ingangsexamen Geneeskunde. Met heel veel voorbereiding en hulpmateriaal van Stef ben ik dan ook geslaagd.

21 September start ik dus aan de Universiteit, richting Geneeskunde, maar eerst nog een klein maandje genieten!

 

Verhaal #4 – Pablo

Verhalen van studenten EXAMENCOMMISSIE
#4 PABLO

Pablo is 17 jaar en behaalde zijn diploma Secundair Onderwijs via de Examencommissie.

Waarom startte je met de Examencommissie?

Ik leerde het bestaan van de Examencommissie kennen via mijn broer die 2 jaar eerder gestart was hieraan. Door zijn surfcarrière verhuisden we samen naar Portugal.

Daar aangekomen, werkte ik eerst mijn vierde middelbaar in het Portugees af daar op school. Voor de derde graad leek het me beter om verder te studeren via de Examencommissie,  aangezien het Portugese systeem heel wat extra uitdagingen en moeilijkheden inhield voor mij; dit vooral op taalkundig vlak.

Ik ben een fervent –bodyboarder– en dit wou ik intensief uitoefenen. De combinatie -bodyboarden- en Examencommissie leek mij hiervoor perfect.

Om dit te kunnen doen, nam ik contact op met de Examencommissie waarna ik toestemming kreeg om mijn examens af te leggen vanuit het buitenland via PROCTOR examens.

“Om dit te kunnen doen, nam ik contact op met de Examencommissie waarna ik toestemming kreeg om mijn examens af te leggen vanuit het buitenland.”

Welke richting volgde je en hoe ging dit?

Ik volgde de richting ‘Humane Wetenschappen’ aan de Examencommissie omdat ik deze weg al was ingeslagen in het derde middelbaar in België.

Mijn traject tot diploma ging verrassend vlot. Dankzij de hulp van vele mensen rond mij, heb ik exact 9 maanden gedaan over het behalen van mijn diploma. Doordat dit zo vlot ging, ben ik zelfs een jaar vroeger afgestudeerd dan gepland.

Wat is het verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie?

Het allergrootste verschil tussen het gewoon onderwijs en de Examencommissie is dat je alles zelf moet regelen: van cursussen en studiemateriaal zoeken tot jezelf motiveren om er elke dag weer tegenaan te gaan.

Er zijn geen leerkrachten die je opdrachten of huiswerk geven om je rode draad doorheen de leerstof aan te bieden. In mijn geval was mijn mama mijn ‘homeschooling teacher’. Zij hielp me bij het plannen van mijn studietraject en het volhouden, opvolgen en bijsturen van deze planning. Daarnaast hielp ze bij het zoeken naar verduidelijkingen bij mijn studiemateriaal via filmpjes op YouTube en hielp ze bij het bevragen van de leerstof nadat ik deze had ingestudeerd.

Een ander groot en belangrijk verschil is het hebben van beperkte sociale contact. Je hebt namelijk geen directe medeleerlingen waarmee je kan praten. Als ik heel eerlijk ben, heb ik dat soms wel gemist ondanks dat ik vele sportieve sociale contacten had.

Zou je de Examencommissie aan anderen aanraden?

Ik zou de Examencommissie 100% aanraden aan studenten die een bepaald doel of bepaalde doelen voor ogen hebben. Het Examencommissiesysteem levert namelijk heel wat voordelen op in specifieke gevallen waaronder de ruimte tot tijdsbesteding in andere zaken dan ‘studies’.

Als je bijvoorbeeld een bepaalde sport of andere hobby beoefend, kan je jouw tijd zelf indelen in de plaats van het vastzitten in een strak schools regime.

Voor mij persoonlijk lukte het ook zeer goed om individueel te studeren, ik pik namelijk meer op van de leerstof als ik er zelf met bezig ben dan als ik het aangereikt krijg in een klasgebeuren.

Het nadeel is dat je minder sociale contacten hebt en dat je jezelf buiten het reguliere systeem plaatst waardoor je op termijn ook moeilijker contact kan behouden met oude klasgenoten. Zij leven namelijk figuurlijk in een andere wereld dan de jouwe.

Als je bijvoorbeeld een bepaalde sport of andere hobby beoefend, kan je jouw tijd zelf indelen in de plaats van het vastzitten in een strak schools regime.

Op welke manier heb je de Examencommissie aangepakt?

In augustus 2019 hakte ik de knoop voor de keuze voor de Examencommissie door. Samen met mijn mama, spraken we af dat ze mij hierbij intensief zou helpen.

Onmiddellijk daarna namen we contact op met INzicht met de vraag of we met hen kunnen samenwerken op zowel inhoudsvlak van de leerstof als op motivationeel vlak. 

INzicht bekeek mijn situatie en gaf ons een voorstel van aanpak. Na deze besproken te hebben, zijn we hierop ingegaan. Samen met Stef heb ik een plan gemaakt om elke maand 1 examen af te leggen waarbij ik zou starten met de – voor mij – moeilijkere examens.

Op 1 september, zoals een normaal schooljaar, startte ik om 8u ’s ochtends om voor 9 aaneensluitende maanden te werken voor mijn diploma, uitgenomen 1 skiweekje met vrienden. Elke dag werkte ik van 8u ‘s morgens tot ongeveer 12u 30 ‘s middags waarna ik in de namiddag ging bodyboarden.

Elke studie voor een examen verliep volgens hetzelfde stramien: De eerste week nam ik de cursus samen met mijn mama door. De tweede week maakte ik op eigen tempo en met eigen woorden samenvattingen, bekeek ik filmpjes en memoriseerde ik de leerstof. De derde week vroeg mijn mama mij op. Tussendoor had ik steeds contact met Stef die mijn kennis en vaardigheden peilde. Daarnaast werkte hij samen met mij aan mijn motivatie. Dit was een mooie aanvulling op de sessies met mijn mama die, zoals wel bij vele mama-zoon relaties, soms tot discussies leidden.

Op het eind van elke derde week kwam mijn favoriete moment: het maken van een proefexamen van INzicht. Hierdoor wist ik of ik klaar was voor het examen of ik misschien nog bepaalde leerstofonderdelen moest herhalen.

Naast de gesprekken met Stef, volgde ik ook lessen ‘Wiskunde, Natuurwetenschappen, Nederlands en Frans’ via INzicht. Dit verliep zowel online als ter plaatste – wanneer ik even in België was -. Dit verliep allemaal steeds zeer vlot en ik zou het absoluut aanraden aan elke student die hulp zoekt voor hun studies aan de Examencommissie.

Daarnaast maakte ik ook gebruik van hun cursussen, mede met samenvattingen en ander materiaal die ik vond via de Facebookpagina van de studenten aan de Examencommissie.

De examens zelf verliepen via het PROCTOR-systeem, in het buitenland je examens afleggen vanop afstand. Dit wil zeggen dat je gefilmd wordt vanuit verschillende hoeken terwijl je het examen aflegt. Mijn eerste examen was dit grote stress, er wordt veel gevraagd en ik moest echt wennen aan deze nieuwe manier maar ook aan het type vragen. Dit is helemaal anders dan in het gewoon onderwijs. Ik heb dus wel enkele examens opnieuw moeten doen. Daarnaast waren er soms ook technische problemen of netwerkproblemen die soms voor extra druk zorgden maar gaande weg leerde ik de kalmte te bewaren en hierin oplossingsgericht te denken. 

Wat zijn je vooruitzichten nu?

Aangezien ik nu een jaartje gewonnen heb en ik nog helemaal niet weet wat ik wil verder studeren, ga ik een vanaf september op uitwisseling naar Canada met WEP. Daar ga ik mijn zesde middelbaar opnieuw doen. Ik kijk er heel erg naar uit vooral om nieuwe contacten te leggen en te kunnen snowboarden.

Verhaal #3 – Ayça

Verhalen van studenten EXAMENCOMMISSIE
#3 Ayça






Ayça is 21 jaar en behaalde haar diploma Secundair Onderwijs via de Examencommissie.

Waarom startte je met de Examencommissie?

Ik durf zelf te zeggen dat ik vroeger een echte ‘strever’ was.

Ik volgde aan school de richting Latijn-Wiskunde en probeerde telkens de beste punten te halen. Hierin slaagde ik elke keer opnieuw tot ik in het 3de middelbaar mijn motivatie kwijt geraakte.

Ik tuimelde letterlijk volledig neerwaarts met mijn punten. Het ging slechter en slechter en de motivatie slonk me in de voeten tot ik uiteindelijk zelfs moest veranderen van richting naar Humane Wetenschappen.

Als ik het nu allemaal bekijk, werkte er heel veel mij in het leven tegen: Ik was heel depressief en het ging helemaal niet goed thuis.

Ik bleef maar tuimelen en geraakte er niet bovenop waardoor ik uiteindelijk een C-attest in handen had op het einde van mijn 6de middelbaar.

Ik kon voor mijzelf niet nog een jaar tuimelen en schreef mij onmiddellijk voor de Examencommissie in.

“Als ik het nu allemaal bekijk, werkte er heel veel mij in het leven tegen: Ik was heel depressief en het ging helemaal niet goed thuis.”

Welke richting volgde je en hoe ging dit?

Ik volgde de richting Humane wetenschappen. Het ging volgens mij gemakkelijk gaan maar ik heb er toch anderhalf jaar aan bezig geweest. Ik moest door vrijstellingen maar 3 vakken afleggen: natuurwetenschappen, aardrijkskunde en wiskunde. Die eerste 2 vakken gingen vlot maar wiskunde heeft me zeer veel moeite en tranen gekost. Ik denk dat ik 5 keer aan het examen wiskunde heb deelgenomen maar had toch telkens weer een tekort mede doordat echt alles perfect moest zijn en ik vaak kleine fouten maakte waardoor ik veel punten verloor.

Wat is het verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie?

Het grote verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie voor mij is toch wel de strikte evaluatie. Ze zijn enorm streng, alles moet tot in de puntjes correct zijn en er is niet iets als ‘mild verbeteren’ omdat je jou sterk hebt ingezet. Daarnaast kan je tijdens je examen totaal geen vragen stellen als je een vraag niet begrijpt. Het voordeel is nu wel dat ik me super voorbereid voel voor het Hoger Onderwijs. Ik studeer verpleegkunde, ik voel me minder opgejaagd en meer georganiseerd. Dat leer je in mijn gevoel veel meer als je meedoet aan de Examencommissie.

“Ik studeer verpleegkunde, ik voel me minder opgejaagd en meer georganiseerd. Dat leer je in mijn gevoel veel meer als je meedoet aan de Examencommissie.”

Zou je de Examencommissie aan anderen aanraden?

Ik raad de Examencommissie iedereen aan die zich geen weg verder ziet afleggen in het gewone onderwijs. Let wel op, ik raad de Examencommissie wél af voor de personen die denken dat dit een gemakkelijkheidsoplossing is en hun voeten er aan zullen vegen. Het is namelijk zwaar, heel zwaar!

Op welke manier heb je de Examencommissie aangepakt?

Voor de vakken natuurwetenschappen en aardrijkskunde heb ik zelfstandig gestudeerd met behulp van cursussen en de hulp van medestudenten in de Facebookgroep. Het vak wiskunde was zoals eerder gezegd andere koek. Na vele pogingen was mijn laatste hoop INzicht. Na contact opgenomen te hebben, ben ik bij hen op een eerste gesprek gegaan. Vanaf dat moment voelde ik mij daar goed. De leerkracht Stef heeft mij enorm goed en fijn geholpen. Ik was koppig en dacht dat mijn methodes de beste waren maar hij heeft mij met veel geduld opgevolgd en mij gewezen op mijn fouten zonder mijn eergevoel te krenken. Hij liet me zelfs zien dat ik niet zo dom was en hopeloos als ik toen dacht na zoveel gefaald te hebben en depressief te zijn. Uiteindelijk is het mij gelukt om voor alle vakken te slagen en mijn diploma te behalen.

Wat zijn je vooruitzichten nu?

Ik studeer nu Verpleegkunde aan de Hogeschool en behaal mooie resultaten met een gemiddelde van 14 op 20. Ik werk ervoor om mijn punten zo te houden en mijn Bachelor met glans af te maken. Nadien zou ik mij graag specialiseren in Spoed of Oncologie. Deze zomer leg ik ook examens af bij het Rode Kruis om nadien als hulpverlener op evenementen te staan.  

Ik kan heel eerlijk zeggen dat INzicht en de Examencommissie mijn leven hebben gered.

Verhaal #2 – Jessica

Verhalen van studenten EXAMENCOMMISSIE
#2 Jessica






Jessica is 20 jaar en behaalde haar diploma Secundair Onderwijs via de Examencommissie.

Waarom startte je met de Examencommissie?

Ik heb tot en met het vijfde middelbaar volgens het regulier onderwijs school gevolgd.  Dat jaar stortte ik volledig in.

Ik worstelde al een hele tijd met een eetstoornis, faalangst, perfectionisme. Daarnaast ben ik ook nog eens hoog-sensitief.  Dat moment was ik helemaal uitgeput en overprikkeld.

De school, mensen uit mijn omgeving, mijn dokter, mijn therapeut en mijn diëtiste raadden mij aan om eerst aan mijzelf te werken voor ik mijn studies terug zou aanvatten.  Uiteindelijk volgde ik hun advies op waarbij ik twee jaar geen onderwijs kan volgen. Die tijd had ik verschillende ziekenhuisopnames, zowel ambulant als residentieel. Ik was wel echt bezig met hoe ga ik mijn diploma op een manier kon halen maar ik zag mezelf echt niet meer achter de schoolbanken zitten.

Ik voelde me gefaald. De druk en de stress rond het hele schoolgebeuren werkte niet positief op mij.

Uiteindelijk heb ik mij samen met twee mensen uit mijn omgeving, die zelf ook deelname aan de Examencommissie, ingeschreven voor de infosessie van de Examencommissie. Ik was wel nog niet direct van plan om examens af te leggen, mijn gezondheid ging namelijk voor.

Nadat mijn toestand stabieler was, startte ik met het inplannen van mijn examens.

“Ik worstelde al een hele tijd met een eetstoornis, faalangst, perfectionisme. Daarnaast ben ik ook nog eens hoog-sensitief.”

Welke richting volgde je en hoe ging dit?

Ik volgde de richting Humane wetenschappen. Mijn eerste examen stond ingepland in juni 2019 en mijn laatste examen in februari 2020

Wat is het verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie?

Op school zorgt de leerkracht dat je alle nodige informatie en leerstofonderdelen ter beschikking hebt. Je kan ook vragen stellen en weet hoe er geëvalueerd zal worden. Bij de Examencommissie ga je zelf op zoek naar alle leerstof en moet je de vakfiches zelf proberen interpreteren. Je bent veel zelfstandiger dan als je naar school gaat. Je bepaalt namelijk zelf je tempo, je legt jezelf deadlines op en moet alles zelf inplannen. Kortom, je hebt veel meer vrijheid om jouw eigen weg te bepalen. 

Zou je de Examencommissie aan anderen aanraden?

Ik zou de Examencommissie zeker aanraden maar enkel als je zelfdiscipline hebt. Je moet jezelf zover krijgen om te studeren voor al je vakken want er is niemand die achter je aan gaat lopen als je te weinig werkt. Alle verantwoordelijkheid ligt namelijk bij jezelf. Je doorstaat soms moeilijke periodes waarin je even de motivatie verliest maar je moet je sterk kunnen houden en denken aan het doel dat je wilt bereiken.

Examencommissie wordt heel vaak onderschat. Het is veel moeilijker dan sommigen denken. Je hebt meer vrijheid, je kiest zelf in welke volgorde je jouw examens wenst af te leggen en je hebt meerdere kansen om een examen opnieuw te proberen. Maar er is een groot gevaar voor uitstelgedrag, zonder zelfdiscipline en zelfcontrole kom je er niet en de vrijheid werkt negatief als je er niet mee om kan gaan.

“Examencommissie wordt heel vaak onderschat. Het is veel moeilijker dan sommigen denken. Je hebt meer vrijheid, je kiest zelf in welke volgorde je jouw examens wenst af te leggen en je hebt meerdere kansen om een examen opnieuw te proberen. Maar er is een groot gevaar voor uitstelgedrag.”

Op welke manier heb je de Examencommissie aangepakt?

Bij de start kreeg ik hulp van twee mensen uit mijn omgeving die ook deelnamen aan de Examencommissie. Zij raadden mij de Facebookgroep aan. In het begin keek ik niet vaak in de groep omdat ik lesmateriaal had van school.

Allereerst bekeek ik de vakfiches en verzamelde ik al mijn materiaal zodat ik wist met welk examen ik wou starten. Dit werden uiteindelijk mijn taalvakken omdat taal mij meer ligt aangezien ik meertalig ben opgevoed. Na het afronden van de taalvakken, plande ik mijn andere vakken in.

Ik vond het lesmateriaal van school veel te wanordelijk en ik wist niet goed hoe te beginnen studeren. Alle leerstof kwam als een puzzel op mij af en er was niemand om de stukjes te helpen leggen.

Toen ging ik op zoek naar mogelijke samenvattingen in de Facebookgroep. Zo studeerde ik aan de hand van de samenvattingen en zelfgemaakte cursussen van andere studenten. Ik slaagde voor elk vak behalve voor wiskunde en natuurwetenschappen. Hiervoor waren de samenvattingen en zelfgemaakte cursussen voor mij niet voldoende.

Ik nam toen de beslissing om wiskunde via het CVO te behalen zodat ik een vrijstelling kon krijgen voor het examen. Het CVO was echter echt niks voor mij. Ik vond de manier waarop er uitleg gegeven werd helemaal niet duidelijk. Uiteindelijk stopte ik met het CVO en ging in de plaats hiervan bijles volgen bij INzicht.

De uitleg die ik daar kreeg was echt helder voor mij.  Ik begreep eindelijk waar de leerstof over ging.  Dit was heel belangrijk voor mij. Daarnaast was de cursus ook enorm duidelijk en wordt er stap voor stap uitgelegd.

Na de bijles voelde ik mij super goed voorbereid voor het examen wiskunde van 2020. Helaas was dit het eerste examen wiskunde voor mijn richting ooit dat helemaal digitaal werd geëvalueerd. Ik had de vraagstellingen niet verwacht en begreep ze vaak niet. Ik was dus niet geslaagd in één keer.  Ik gaf de moed niet op want ik voelde me nog steeds goed voorbereid en schreef me onmiddellijk terug in voor het eerstvolgende wiskunde examen.

Ik heb toen ook terug contact opgenomen met INzicht. De leerkracht hielp me nog steeds met extra oefeningen. Daarnaast kon ik vragen blijven stellen waarop ik altijd onmiddellijk antwoord kreeg. Dit resulteerde uiteindelijk in een mooie score voor dat examen wiskunde.

Voor het vak natuurwetenschappen gebruikte ik de cursus van INzicht en was hiervoor in één keer geslaagd met een hoge score.

Voor mij hebben de cursussen, de bijlessen en de inzage met of bij INzicht énorm geholpen. Ook niet te vergeten de Facebookgroep waar iedereen altijd zo lief is om tips, vragen, samenvattingen en dergelijke te delen. Zonder beiden zou ik niet geweten hebben hoe ik eraan moest beginnen of wat ik van alles moest verwachten.

Wat zijn je vooruitzichten nu?

Ik ga nu even genieten van de rust en even tijd voor mezelf nemen. Waarschijnlijk ga ik ook nog werken tot aan de zomervakantie en op reis gaan. Bij de start van het nieuw academiejaar, zou ik graag studeren aan Rechten.

Verhaal #1 – Sofie

Verhalen van studenten EXAMENCOMMISSIE
#1 Sofie






Sophie is 17 jaar en behaalde haar diploma Secundair Onderwijs via de Examencommissie.

Waarom startte je met de Examencommissie?

Toen ik 14 jaar was, stopte ik anderhalf jaar met school omwille van gezondheidsproblemen. Hierdoor behaalde ik een C-attest en moest ik bijgevolg mijn jaar overdoen.

Eens de storm van gezondheidsproblemen was gaan liggen, startte ik terug met onderwijs aan een nieuwe school. Ik had moeilijkheden met het terug aanpassen aan het schoolsysteem. Ik kon niet om met de strakke regels en de verplichte aanwezigheden. Elke dag keek ik tegenop het naar de les te gaan. Ik werd ongelukkig op school en zag het helemaal niet meer zitten om nog 2 jaar in het regulier onderwijs te blijven.

Toen iemand me vertelde over het bestaan van de Examencommissie, kreeg ik hoop. Er was dus een manier om te kunnen stoppen met het volgen van onderwijs op school en toch mijn diploma te kunnen halen.

Ik zocht meer informatie op en schreef me onmiddellijk in voor de verplichte infosessie van de Examencommissie. Ik was helemaal overtuigd dat dit de juiste piste voor me was. Daarnaast was het een kans om mijn verloren jaar in te halen; dat is me nu gelukt. Ik heb zelfs eerder mijn diploma dan mijn leeftijdsgenoten.

“Toen iemand me vertelde over het bestaan van de Examencommissie, kreeg ik hoop.”

Welke richting volgde je en hoe ging dit?

Ik studeerde Humane Wetenschappen. In september 2019 startte ik aan de Examencommissie en in februari 2020 legde ik mijn laatste examen af. Ik heb er dus iets minder dan 6 maanden over gedaan om mijn diploma te behalen. Ik heb heel hard moeten werken maar uiteindelijk was ik voor elk examen onmiddellijk geslaagd

Wat is het verschil tussen gewoon onderwijs en de Examencommissie?

In mijn ogen zijn er amper gelijkenissen tussen het gewone onderwijs en de Examencommissie. Behalve natuurlijk het feit dat je dezelfde leerstof moet kennen. Eigenlijk zijn ze voor mij tegengesteld aan elkaar.

Als ik dan toch een verschil zou moeten zeggen dan is dat de vrijheid die je hebt bij de Examencommissie. Bij de Examencommissie kies je namelijk zelf wat je wanneer wilt studeren. Je kan je dagen indelen op een manier die voor jou het best aansluit. Daarnaast kan je zelf bepalen wanneer je elk examen wilt afleggen. Natuurlijk moet je daarbij rekening houden met de mogelijke examendata.

Een ander belangrijk verschil met het gewoon onderwijs is dat je noch cursusmateriaal noch lessen krijgt. Dat moet je allemaal zelf regelen of uitzoeken. Hoe je de Examencommissie aanpakt, en bijgevolg het behalen van je diploma, ligt dus volledig in je eigen handen. In het gewone onderwijs daarentegen ligt alles zo goed als vast.

Zou je de Examencommissie aan anderen aanraden?

Of ik de Examencommissie al dan niet zou aanraden, hangt hard af van de persoonlijkheid van de leerling. In mijn ogen moet je enkele eigenschappen bezitten om succes te boeken aan de Examencommissie. Zo heb je de nodige zelfdiscipline nodig, moet je goed kunnen plannen, doorzettingsvermogen tonen en voldoende motivatie hebben.

Je hebt enorm veel vrijheid; dat is super. Het is echter wel een valkuil, je moet er goed mee kunnen omgaan. Op dagen dat je het écht niet ziet zitten om te studeren, zal je genoeg discipline moeten hebben om jezelf toch aan het werk te zetten.

Verder is het een ontzettend goede voorbereiding voor hogere studies. Zo leer je zelfstandig werken en omgaan met verantwoordelijkheid.

Een aspect vond ik moeilijk: de isolatie. Doordat ik niet meer naar school ging, was het moeilijker om sociaal contact te houden. Ik moest andere manieren zoeken om onder de mensen te komen. Zo ging ik bijvoorbeeld studeren met andere leerlingen van de Examencommissie in een koffiebar

“Het is een ontzettend goede voorbereiding voor hogere studies. Zo leer je zelfstandig werken en omgaan met verantwoordelijkheid.”

Op welke manier heb je de Examencommissie aangepakt?

Op de eerste plaats stelde ik een haalbare planning op. Die planning hing in mijn kamer op en telkens ik een examen succesvol had afgelegd, kon ik het afvinken. Het gaf me telkens moed om de lijst van examens te zien minderen. Ik heb ook altijd mijn motivatie goed voor ogen proberen houden.

Verder heb ik veel informatie en hulp gevonden in de Facebookgroep van de leerlingen van de Examencommissie. In die groep staan tips en samenvattingen voor alle examens. De samenvattingen zijn gemaakt door leerlingen die ook aan de Examencommissie studeren waardoor ze meestal aansluiten bij de vakfiches van de vakken. Daarnaast kan je je richten tot de groep als je vragen hebt.

Om te studeren gebruikte ik vaak de samenvattingen uit de Facebookgroep in combinatie met Youtube. Eerst twijfelde ik aan de betrouwbaarheid van de samenvattingen. Sommigen dateerden namelijk van enkele jaren geleden. Door zelf de samenvattingen aan te vullen en leerstof op te zoeken, was dit voor mij de ideale voorbereiding voor een examen.

Om aan de Examencommissie te mogen beginnen had mijn mama één voorwaarde: ik moest een vorm van begeleiding hebben. Toen ik hiernaar zocht, ondervond ik dat er bitter weinig initiatieven zijn ter begeleiding van leerlingen van de Examencommissie. Uiteindelijk kwam ik bij een Athena-school terecht. Het informatiegesprek was veelbelovend, ik had het gevoel dat ik echt geholpen zou worden. Ik zou twee dagen per week naar een gespecialiseerde school voor de Examencommissie gaan. Ze zouden mij cursussen bezorgen en doelgerichte lessen aanbieden. Dit bleek te mooi om waar te zijn. In werkelijkheid kwamen de leerkrachten nooit opdagen (of konden ze geen Nederlands) en waren de cursussen knipsels van het internet. Met de directrice was open communicatie onmogelijk, waardoor ik al snel besloot om hiermee te stoppen.

Het grootste deel van de leerstof heb ik dus alleen verwerkt. Alleen voor de vakken natuurwetenschappen en wiskunde volgde ik bijlessen via INzicht. Ik was zeer aangenaam verrast van hun manier van werken. Zowel de lessen als het cursusmateriaal waren duidelijk en aansluitend aan de vakfiches. Ook naast de lessen hielp de leerkracht waar hij kon. Hij stuurde oefeningen en gaf proefexamens gebaseerd op inzages. Dankzij deze bijlessen behaalde ik uitstekende resultaten voor beide vakken. Het was een verademing om zo’n goede hulp te krijgen!

Wat zijn je vooruitzichten nu?

Nu ga ik eerst genieten van een half jaartje vakantie. Na hard te werken, is er nu tijd voor de dingen die ik graag doe. Ook ga ik een maand naar Bristol in Juni. Vanaf september zou ik naar de universiteit te gaan om Criminologie te studeren. Ik ben enorm dankbaar dat ik de kans krijg om deze maanden in te vullen op de manier zoals ik het wil.